Szilveszter

Az összes szilveszteri, és újévi szokás fő célja az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsoljanak. A Szilveszteri és újévi szokások szinte egytől egyik a népi hagyományok sorából nőtték ki magukat. Nézzünk párat. Sok közülük ismerős sokunk számára.

Tetszik? Oszd meg!

December 31. Szilveszter - Szilveszteri szokások? Zajkeltés: Nagyon fontos ezen a napon a zajkeltés, mert ezzel űzzük el, tartjuk távol otthonunktól ... tovább

... az ártó, rontó erőket. Régen erre karikás ostort, dudát, csengőt, kolompot használtak, ma a zajos mulatozások, a szilveszteri trombitálás helyettesíti a hangszereket.

Nyájfordítás: A nyájfordítás szó szerint ezt jelenti. A gazda kiment az állatokhoz, felébresztette őket, hogy a másik oldalukra feküdjenek, mert úgy hitték, hogy így jobban szaporodnak.

Kiharangozás: Erdélyben kiharangozták az óévet, majd egy legény felment a templomtoronyba, onnan köszöntötte az új esztendőt, a hívek pedig hálaadó énekeket mondtak és énekkel köszöntötték az újesztendőt.

Újévi köszöntő: A legények elmentek a házakhoz köszöntőt mondani, vagy éppen valamely tréfás jelenetet eljátszani, hogy a háziakat jókedvre derítsék.

Tüzes kerék-engedés: Egy kereket szalmával tekertek be, majd ezt meggyújtották, és a domboldalról legurították, mert úgy tartották, hogy a tüzes kerék összeköti az óesztendőt az újjal.

Hagyma jóslás: A székelyek szilveszterkor hagymából jósolták a következő évi időjárást. A gazda félbevágott egy fej vöröshagymát, 12 réteget lehántott róla. Ezek jelképezték a hónapokat. Mindegyikbe szórt sót, és amelyikben reggelre elolvadt, az a hónap csapadékosnak ígérkezett, amelyikben megmaradt az a hónap szárazságot hozott.

Szerelemjóslás: A lányok galuskába, gombócba vagy más nyers tésztaféle közepébe apró papírokat raktak, amelyeken egy-egy férfinév szerepelt. Pontban éjfélkor bedobták a forró vízbe, az elsőnek felbukkanó férfinév leendő párjuk nevét árulta el.

Férj jóslás: A lányok kiszaladtak a disznóólhoz, megrúgták az ól falát, s ha a disznók röfögtek, biztos volt, hogy az újévben férjhez mennek.

Szilveszteri ajándékozás: Néhány településen ilyenkor is megajándékozták a gyermekeket. A meglepetést nem az angyalka, hanem az újévi csikó hozta. Az ajándék dió, alma, pogácsa volt.

Vénlány csúfolás: Ez is része volt a csínyeknek. A legények szalmabábut állítottak azoknál a házaknál, ahol idősebb lány lakott, vagy felmásztak a háztetőre, és ott helyezték el a szalmát. Ha a gazda szemfüles volt és észrevette a legényeket, elvitte a létrát, és csak másnap reggel hozta vissza, a legények pedig büntetésül egész éjjel a tetőn virrasztottak.

Ajtó csere: A gazdákat is megtréfálták a legények. A kilincshez kecskét kötöttek, így a háziak nem tudták kinyitni az ajtót. Ennél elterjedtebb szokás volt, hogy a kertkapukat és az ajtókat kicseréltél egymással – esetleg elrejtették. A, gazdának olykor több napjába telt, amíg megtalálta a sajátját.

Újévi jókívánságok: Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre.

Étkezési szokások: A szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak. Szilveszter estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet, szárnyast, mert a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt.

Január 1. Újév

Az új év első napjához rengeteg hiedelem, babona kötődik, mert ennek a napnak a menetéből következtettek az egész évre.

Minden a házban marad: Semmit sem szabad ezen a napon kirakni a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Szerencse, pénz, boldogság, egészség.

Nincs veszekedés: Tartózkodtak a veszekedéstől, házi viszálykodástól, hogy aztán egész évben elkerülje őket.

Női munkatilalmi nap: Nem szabadott mosni, varrni, takarítani.

Újévi látogató: Azt tartották, ha újév napja reggelén az első látogató férfi, az szerencsét hoz, ha nő, az szerencsétlenséget.

Friss víz, egészség: Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, az elvitte az aranyvizet, és egész évben szerencsés lesz. Egyes vidékeken a mosdóvízbe egy piros almát is tettek, ami szintén az egészség jelképe.

Ólomöntés: Az idősebb asszonyok ólmot öntöttek, amelynek a formája elárulta a jövőt. Például a bölcső alakú gyermekszületést jelzett.

Étkezési szokások: Baromfit nem lehetett enni, mert a tyúk elkaparja a szerencsét, ellenben ajánlatos volt a malachús fogyasztása, mert az kitúrja a szerencsét. A szemes terményeket is ajánlatos enni- babot, lencsét -, mert akkor sok pénzük lesz a háziaknak. Sok vidéken rétest sütöttek szintén az analógia jegyében. Hosszúra nyúlik az élet, mint a rétestészta.

Nincs kölcsönkérés: Tilos volt kölcsönkérni és kölcsönadni bármit, beleértve a pénzt vagy a használati tárgyakat is. Aki korábban kölcsön kapott valamit, újév napjára visszaadta a tulajdonosnak.

Jókívánságok: A fiúgyerekek és legények házról-házra járva verses jókívánságokat mondtak a háziaknak, akik cserébe megvendégelték őket. Egyes falvakban az újévköszöntők a házaknál gabona magvakat szórnak szét, hogy bő termés legyen. Ezeket a magokat aztán a tyúkoknak adták a háziak, hogy sokat tojjanak.

Időjóslás: A hajnali időjárásból az egész évre jósoltak, ha szép idő volt, mezőgazdasági szempontból jó lesz az esztendő, ha csillagos az ég, rövid lesz a tél.

Ajándék ötleteink

Nem csak a gyerekek partiját lehet feldobni a megfelelő dekorációval, kellékekkel. Ma már a felnőtt társaságok részére i...
Az ajándékcsomagolás fontos része az ajándékozásnak. Készíts alkalomhoz illő, személyes csomagolást az ajándékaidhoz. Eb...

Saját kezűleg, kézzel otthon készíthető ajándékok

Papírból is készíthetünk parókákat a farsangi jelmezeinkhez. A neten nagyon sok ötlet van fent az egyszerűbbektől a nagyon bonyolult frizurákig.
A pom pom készítés nagyon egyszerű játék, csak egy kis gyakorlás kell hozzá. A sok színes pom pom aztán sokféle módon felhasználható. Például farsangi parókához is.
A farsangi jelmez, maszk készítés lehetőséget ad arra, hogy kiéld a kreativitásodat. Ezeket nem lehet elrontani, mert úgysem tudja senki, milyenre akartad.

© 2007-2018 ajandekkatalogus.hu Minden jog fenntartva!

Felhasználási feltételek Impresszum Adatkezelési tájékoztató Belépés partnereinknek

Szeretnél megjelenni nálunk termékeiddel? Legyél a partnerünk!