Webáruházad van?
Szerezz aranyfokozatú ajándék vásárlókat:

Hagyományos tojásfestés technikák

A tojásokat régen nem csupán megfestették, de különböző technikákkal díszítették is.
Tetszik? Oszd meg!

Ebben a blogban megismerhetsz néhány hagyományos technikát, melyet ki is tudsz próbálni otthon.

Berzselés

Berzselés

A főtt tojásokra apró leveleket simítunk. Szorosan bekötjük egy nejlon harisnya darabba vagy gézbe, ezután beletesszük a színező anyagba. Ügyeljünk, hogy a levélkék szépen felfeküdjenek a tojásra, és a fedőanyagot szorosan kössük a tojásra. A nejlon harisnyával könnyebb dolgozni. Ha benedvesítjük őket, akkor könnyebben dolgozunk velük. A kis csomagokon érdemes hosszabb madzagot hagyni, így könnyebben lógatjuk bele a festővízbe. . A kész tojásokat kicsomagolva ott marad világosan a levél helye.

Viasszal írt tojások

Viasszal írt tojások

Forró méhviasszal íróka (hegyes eszköz) használatával mintát írunk a tojás felületére. Használhatunk zsákvarró tűt is. Forrósítsuk fel a méhviaszt, ebbe mártogassuk az írókát, így vigyük fel a mintát a tojásra. Ezután tegyük langyos festékfürdőbe a tojást, így a viasszal letakart részt nem fogja be a festék. Festés után le kell olvasztani a viaszt (pl. sütőben, papírtörlőre fektetve), alatta látható marad a tojás eredeti színe, ez adja a mintát. Miután kivettük a sütőből, alaposan töröljük át. Zsírral vagy olajjal átdörzsölve szép fényes felületet kapunk.

Gömöri díszítés

Gömöri díszítés

A gömöri díszítés lényege, hogy a felvitt viaszt nem kaparják le a tojásokról, épp ezek adják a mintázatot. A tojást előre fessük be, de hagyhatjuk natúr színűre is, vagy ecettel lemarathatjuk, így világosabb lesz. A tojásra fogpiszkálóval vigyük fel a viaszt. Jellegzetes gömöri díszítőelem a cseppforma, ezt úgy lehet felvinni a tojásra, hogy kicsit elhúzzuk a felületen a fogpiszkálót. Mikor elkészültünk, hempergessük aranyporba a tojásokat, majd töröljük át. A por csak a viaszba ragad bele, ettől érdekes és nagyon mutatós lesz.

Karcolt tojások

Karcolt tojások

A karcolt tojások elkészítéséhez először meg kell festeni a tojásokat.  Éles karcoló eszközzel mint például egy vastagabb tő, vagy szike, lekaparjuk a festéket a tervezett minta szerint. Olyan, mintha rajzolnánk a tojásra.

Metszett tojások

Metszett tojások

Ez a technika is a régi szokások közé tartozik. A viasszal megírt tojásokat órákon át áztatjuk ecetben vagy savanyú káposzta levében. Így a viasszal nem fedett részeken az ecet lemarja a tojás felső mészrétegét. Ennél a technikánál érdemes a sötétebb tojásokat használni, mert így látványosabb lesz az eredmény. A végén leolvasszuk a viaszt a tojásról, és olajjal, vajjal, bőrkével fényesítjük.

Pingált tojás

Pingált tojás

Festékkel, ecsettel, lúdtollal, a helyi népi motívumokkal aprólékosan, finoman kifestett tojások a pingált tojások. Ezek sokszor igazi művészi alkotások. Csak ámulunk, hogy képes valaki ilyen apró dologra ennyi csodát festeni.
Tetszik? Oszd meg!

Húsvét

A játékok minden gyermek, minden korosztály számára kimeríthetetlen ajándékozási forrást nyújtanak. Az alkategóriáinkban...
Míg a régi időkben meghatározott divatirányzatot, és az etikettet követve néhány darabos ruhatárral élt az emberek nagy ...
Amit a babának ajándékozunk, azt valójában a szülőknek ajándékozzuk. Ez talán furán hangzik, de az újszülöttek, apró bab...
A gyermek a növekedése során, a fejlődése szakaszaiban rajong egy egy mesefiguráért, egy egy film, vagy énekes sztárért....
Egy diszkrét, alkalomhoz illő smink feldobja az arcot, és ezzel együtt a hangulatunkat is. Egy dicsérő pillantás, egy ke...
Ajándékozd meg az ünnepeltet a kedvenc filmjeivel, hadd nézze meg bármikor, amikor kedvet érez hozzá. Ha pedig rajong va...
A makettezés, modellezés egy igazi hobbi kategória. Ha makettet, vagy modellt ajándékozol, mindig vedd figyelembe azt, h...

Húsvét

Saját kezűleg, kézzel otthon készíthető ajándékok
A felnőttek már nem nagyon szokták megajándékozni egymást Húsvét alkalmával. Mégis. Ha egy kedves Húsvéti dekorációt készítesz, és azzal leped meg édesanyádat, vagy barátaidat, azzal biztosan kellemes meglepetést okozol.
A legapróbb ajándékot is fel lehet öltöztetni úgy, hogy annak az alkalomhoz illő hangulata legyen, és igazi meglepetés váljék belőle.
A Húsvétot is megelőzi a készülődés a családokban. A gyerekek izgatottan várják, hogy eljöjjön végre a reggel, amikor megérkezik a nyuszi.
A húsvéti készülődés alkalmával a legtöbben a lakást is tavaszi, vidám, színes díszbe öltöztetik. A tojástartóból készült kép is része lehet ennek.
Készíts Húsvétra ötletes ajándékcsomagot a családodnak, rokonoknak, és főként a gyerekeknek.
Hobbi boltokban is beszerezhetőek, de egyes édességek is rejtenek kis műanyag tojásokat, amelyekből aranyos kis figurák készíthetőek húsvétra.
Húsvét alkalmával a legtöbb országrészben a gyerekeket szokás megajándékozni, de egy apró ajándéknak a felnőttek is mindig örülnek.
A karton tojástartóból, amelyen a tojás vásároljuk, sokféle apróságot el lehet készíteni, többek között húsvéti csibe, kakas, és tyúk tojástartó figurákat is. Nézd:
A kiégett villanykörtéket nem érdemes a szemetesbe tenni, mert egész évben felhasználhatóak apró ajándékok elkészítéséhez. Húsvét közeledtével is.