Farsang

A Farsang rögtön a karácsonyi ünnepkört követi. Február közepéig tart, és ez az időszak már az új tavaszt, a megújulást várja, sietteti.

Tetszik? Oszd meg!

Vízkereszt napjától a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdáig tart a farsang, a karneválok ünnepi időszaka. A közelgő tavasz örömünnepe ez, és ... tovább

... egyben a tél és a tavasz, az elmúlás, és az új élet jelképes küzdelmének a megjelenítése. Torkos csütörtök:A hamvazószerda utáni napon a böjtöt még felfüggesztették, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák – ez a torkos vagy zabáló csütörtök. :) Magyar Farsangi szokások:

A magyarság farsangi rítusai és hiedelmei főként a három utolsó farsangi napra – farsangvasárnapra, farsanghétfőre és húshagyókeddre „a farsang farkára” – vonatkoznak, amely egyúttal télbúcsúztató szertartás is. A legjellemzőbb az álarcos, jelmezes felvonulás, alakoskodás, és ekkor rendezik a farsangi bálokat. Már az ókori Rómában is rendeztek álarcos felvonulásokat, zenés táncmulatságokat, úgynevezett Saturnalia ünnepet, a téltemetés-tavaszvárás jegyében. A mulatságok egy álló hétig tartottak, a szegényeket megvendégelték, a családtagok ajándékokat adtak egymásnak. Ilyenkor rendezték a kedvelt gladiátor viadalokat is. A XV. század óta ünneplik nálunk is a farsangot. A férfiak és a nők ruhát cseréltekl, álarcot vett mindenki. A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak az emberek. Napjaink leglátványosabb farsangi alakoskodása nálunk a Mohácsi busójárása. E busók fából faragott álarcokban jelennek meg, mozgásuk, viselkedésük rituálisan meg van szabva.Riói karnevál

Az első Riói karnevált, amelyet feljegyeztek, 1723-ban tartották a portugál bevándorlók. Az emberek három napon keresztül maszkokban rohangáltak az utcákon.Rio első jelmezbálját 1840-ben szervezték, és a jelmezbál nemsokára átvette a csintalan szórakozás helyét.A Riói karnevál nem véletlenül a világ egyik legnagyobb látványossága.A parádén a látványos jelmezek mellett a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több mint másfél kilométeres Sambadronon ilyenkor mérik össze tudásukat.Mindegyik iskola választ egy témát, amelyet a zenével és a 10 kocsin táncoló, akár négyezer táncos mozdulataival fejeznek ki.

Tenerifei karnevál

Másodikként a Tenerifei karnevált tartják számon. A 14 napos karnevált Santa Cruz de Tenerife-n tartják táncos lányokkal, pompás jelmezekkel, menetelő zenekarokkal és zenével, utolsó napja pedig húshagyó kedd. A sziget összes lakója összegyűlik ezen az éves ünnepségen egy nagy, kirobbanó és vidám tömeggé. Királynőt és hercegnőt választanak, utcai táncos ˝bandák˝ versenyeznek, felvonulások vannak. Az utolsó esemény a tenerifei karneválon az Entierro de La Sardina, azaz a ˝szardíniák temetése˝. Ez egy olyan parádé, ahol a városiak feketébe burkolóznak, hogy így jelezzék a karnevál lelkének távozását, és ahol eltemetik egy hal kézzel készített képmását, ezzel jelezvén, hogy véget ért a karnevál, és minden visszatér a régi kerékvágásba. A napot pedig lenyűgöző tűzijáték zárja.

Velencei karnevál

A velencei karnevál hamvazószerda előtt két héttel kezdődik és egy nappal hamvazószerda előtt ér véget.
Ezen a napon a város apraja nagyja csónakra, bárkára, tutajokra száll és egész nap illetve éjszaka ott tartózkodik. Mindenki a vízen ebédel és vacsorázik, állandó zeneszó kísérete mellett. A szórakozás minden formája előfordul, még a tűzijátékokat is beleértve. A hajnalt is a vízen kell megérni, mert aki a „redentore hajnalán” az Adria vizével vetett magára keresztet, az egész évre mentesül a betegségektől.

Nizzai karnevál

Franciaországban, a Cote d˝Azure-ön, egészen pontosan Nizzában is több száz éves hagyományokkal rendelkezik a nizzai karnevál, mely ma már nem egy egyszerű felvonulás: tíz napon át, minden egyes napon különböző résztvevőkkel és show-elemekkel szórakoztatják a közönséget. A karnevál minden évben egy adott téma köré épül.

Ajándék ötleteink

Nem csak a gyerekek partiját lehet feldobni a megfelelő dekorációval, kellékekkel. Ma már a felnőtt társaságok részére i...
Az ajándékcsomagolás fontos része az ajándékozásnak. Készíts alkalomhoz illő, személyes csomagolást az ajándékaidhoz. Eb...

Saját kezűleg, kézzel otthon készíthető ajándékok

A medencében, strandon használt polifoam rudak a téli időszakban csak pihengetnek a nyaralós dobozban. Most használhatjuk őket újra, ha nem is a vízben.
Az eldobható papír tányérok időnként megkönnyítik az életünket. Például, amikor egy kerti partyn a mosogatás helyett repül a szemétbe a szennyes. Most a jelmez készítésben is segíthetnek.
A gyerekek kedvencei közé kerültek az utóbbi időben a kis sárga figurák. Így ők is felkerültek a farsangi kosztümök sorába.
Egy méretes bevásárló táska tökéletes jelmez alap lehet, ha a megfelelő módon használod fel a kosztümödhöz.
Legyél egy nagy zacskó színes cukorka a jelmezbálon. Ez könnyű, és vidám kosztüm, amit otthon egyszerűen el tudsz készíteni.
A farsangi időszakban minden szülő felkötheti a nadrágját, és keresheti a jó ötleteket, főleg, ha nem boltban szeretné megvenni a kész jelmezeket. Ezt nézd meg! Érdemes.
Papírból is készíthetünk parókákat a farsangi jelmezeinkhez. A neten nagyon sok ötlet van fent az egyszerűbbektől a nagyon bonyolult frizurákig.
A farsangi időszakban sokféle anyagot felhasználunk, hogy minél érdekesebb, színesebb jelmezeket készíthessünk a mulatságra. A nejlon zacskó is jó alapanyag.
A tojástartó sokmindenre jó. Készíthetsz belőle ültető edényt, virágcsokrot, és most még a farsangi jelmez készhez is felhasználhatod.
A pom pom készítés nagyon egyszerű játék, csak egy kis gyakorlás kell hozzá. A sok színes pom pom aztán sokféle módon felhasználható. Például farsangi parókához is.
A kislányok szeretik a királylány, tündérkirálynő, hercegnő jelmezeket a farsang idején. Ezekhez a jelmezekhez elengedhetetlen a tiara, a korona.
A farsangi jelmez, maszk készítés lehetőséget ad arra, hogy kiéld a kreativitásodat. Ezeket nem lehet elrontani, mert úgysem tudja senki, milyenre akartad.
Ebben a blog bejegyzésben álarc díszítéshez adok neked ötleteket. Szerezz be egy műanyag, vagy papír maszk alapot, és kezd hozzá az alkotáshoz.
A bagoly figura nagyon közkedvelt. Ha szívesen készítenél bagoly álarcot, akkor nézd meg a képeket a blogban.
A gyermeked mást se néz, mint az Angry Bird meséket? Szereti a madár díszítette játékokat? Lepd meg egy Angry Bird maszkkal farsangra.
Mi az év nagy slágere? Most éppen milyen játékot kedvelnek a gyerekek? Ezek a kérdések farsangi időszakban is felmerülnek gyakran.
A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvend az Angry Bird. Mindenféle formában megtalálható a játékboltokban, a neten.
Itt van megint a farsangi szezon. Előszedheted a varró dobozt, a hobbi kellékeket, és készíthetsz jelmezt a család minden tagjának.
A lányok, akár kicsik, akár nagyok, szeretik a csini ruhácskákat, tündér jelmezeket. Ehhez könnyedén elkészítheted a szoknyát magad is.
Méhecske jelmezt ezerféleképpen lehet készíteni. Mégis, nekem ez a viszonylag egyszerű megoldás nagyon tetszik.
A bagoly jelmez édes lehet kislánynak, kisfiúnak egyaránt. Van vele munka, az biztos, viszont a gyermek is segíthet az elkészítésében.
Halloween partira készültök, és nem tudod, milyen jelmezt készíts, vagy a gyereknek szeretnél jelmezt? Lepd meg a párodat, vagy a gyereket egy denevérszárnnyal.
Vehetsz egy alap fehér maszkot gipszből, vagy papírmaséból, vagy elkészíted megad otthon. A díszítést már ne bízd másra, mert ha te készíted, akkor egyedi lesz, és hozzád illő.
Készítsünk saját farsangi maszkot régi újságokból és ragasztóból. Ez egy klasszikus papírmasé recept. Próbáld ki. Készítsd el az alapot, és díszítsd kedved szerint.
Készíts gyermekeddel saját maszkot farsangra. Minél színesebb, annál jobb. Használj fóliát, és akkor nem megy tönkre olyan hamar.
Az itt bemutatásra kerülő szépséges arcdíszt nevezhetjük maszknak, de éppúgy dísze a sminknek, és akár levehető henna is lehetne.

© 2007-2018 ajandekkatalogus.hu Minden jog fenntartva!

Felhasználási feltételek Impresszum Adatkezelési tájékoztató Belépés partnereinknek

Szeretnél megjelenni nálunk termékeiddel? Legyél a partnerünk!